Hogyan csökkentsük a csomagológép meghibásodási lehetőségeit?

A csomagológépek megfelelő működéséhez lehetőség szerint el kell kerülni a meghibásodást. Rengeteg anyagi és egyéb kárral jár egy esetleges, nem tervezett leállás, ezért fontos, hogy megelőzzük a bajt. Erre megoldás a rendszeres karbantartás, valamint a karbantartási szerződés, ami további előnyöket is biztosít számunkra.

Bármilyen csomagológépről is legyen szó, általánosan igaz, hogy csak a tökéletesen működő gép/berendezés tudja hozni az elvárt, és előzetesen beállított csomagolási minőséget.  
Nézzük, melyek azok a szempontok, amelyek betartása mellett meghosszabbíthatjuk csomagológépünk élettartamát, valamint optimális működésének időtartamát.

Munkakörnyezet

A csomagológép optimális működéséhez fontos, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk: 

– tiszta csomagolási terület: a nagyon poros, koszos csomagolási területen működő csomagológépek gyakoribb karbantartásra szorulnak, nagyobb a meghibásodás veszélye
– megfelelő elektronikai hálózat, ne legyen ingadozás az áramellátásban
– megfelelő hőmérséklet: a nagyon magas vagy alacsony (0 fok körüli) hőmérsékleten is gyakrabban hibásodnak meg a csomagológépek
– megfelelő felfüggesztés, rögzítés (amennyiben szükséges)
– megfelelő páratartalom biztosítása, illetve, ahol nem lehetséges, a megfelelő csomagológép beszerzése

A csomagológép irányítása, kezelése

Bár a legtöbb csomagológép az elektronikának köszönhetően rendkívül könnyen kezelhető, éppen ebből fakadóan könnyebb is elállítani azokat. Fontos, hogy a kezelő munkatárs ismerje a gép működését. Lehetőleg biztosítsítani kell neki előzetesen betanulási lehetőséget. 
A kolléga figyelmét fel kell hívni, hogy, ha működés közben a legkisebb eltérést is tapasztal, azonnal szóljon az illtékes kollégának. Amennyiben nem tudják szemrevételezéssel megállapítani a hibát, hívjanak a gép karbantartásához értő szakembert. 
Az üzembehelyezéskor megtörténik az oktatás, és ajánlott, hogy kéznél legyen a felhasználói kézikönyv, valamint a hibaüzeneteket tartalmazó lista. 

A gép takarítása

Rendeltetésszerű használat mellett is szükség van a csomagológép rendszeres tisztítására. Fontos a csomagológép portalanítása, kompresszorral való átfúvása. Normál páratartalom mellett is okozhat problémát a poros gépbelső. Oszlopos kivitelnél az oszlopot is érdemes kitakarítani.

Rendszeres karbantartás

Éves szinten két alkalommal mindenképpen érdemes átvizsgáltatni a csomagológépet szakemberrel. Sokan azt gondolják, hogy ez felesleges pénzkidobás, azonban egy esetleges meghibásodás sokkal több költséget von maga után, ráadásul a termelés kiesése olyan károkhoz vezethet (pl. egy partner elvesztése), melyeket nehezen vagy egyáltalán nem lehet helyreállítani. 
Amennyiben a csomagolási terület adottságai nem optimálisak, vagy több műszakban is dolgozik a gép, gyakoribb karbantartásra lehet szükség. Egy nagy kapacitású gépnél is nagyobb a meghibásodás veszélye, ezért érdemes már a gép üzembe helyezésekor konzultálni a szakszervizzel, hogy milyen gyakorisággal ajánlják a csomagológép átvizsgálását.
A garanciális időszakban a karbantartás kötelező. Sajnos, a felhasználók gyakran a garanciális időszak lejárta után nem veszik igénybe ezt a szolgáltatást, pedig egy esetleges alkatrész csere sokkal több pénzbe kerül, mint maga a karbantartás, és akkor még nem is számoltunk a gép élettartamának csökkenésével.

Somogyi Gábor

kereskedelmi igazgató
kapcsolat