A csomagológép kiválasztása

A csomagológép kiválasztása az esetek nagy részében egyszerűnek tűnhet, hiszen az igények felmérése után a termékek közül a cégek kiválasztják a számukra legmegfelelőbb gépet. Az összetettebb feladatokat ellátó gépek esetén, mint a stretch-fóliázó gép, érdemes szakember segítségét kérni.

A csomagológép kiválasztása az esetek nagy részében egyszerűnek tűnhet, hiszen az igények felmérése után a termékek közül a cégek kiválasztják a számukra legmegfelelőbb gépet. Az összetettebb feladatokat ellátó gépek esetén, mint a stretch-fóliázó gép, érdemes szakember segítségét kérni. Nem jelent többletköltséget, és bár úgy tűnhet, hogy egy újabb szereplő bevonásával nyújtjuk a beruházási folyamatot, valójában rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg.

A stretch-fóliázó gépeknél megrendelőként könnyű elveszni a rengeteg rendelkezésre álló opció között. Egy ekkora volumenű beruházásnál érdemes komplexen szemlélni a csomagolást. Amikor stretch-fóliázó gép vásárlásán gondolkodunk, minden esetben érdemes magát a csomagoló anyagot is felülvizsgálni, hiszen előfordulhat, hogy egy másik típusú stretch-fólia sokkal költséghatékonyabban tudná nyújtani az elvárt tartóerőt.

Egy jól kiválasztott stretch-fóliázó gép – stretch-fólia együttes a gép megtérülési idejét is felgyorsítja, nem ritka a pár hónapon belüli megtérülési idő sem, de egy félautomata stretch-fóliázó gépnél általános az éven belüli megtérülés.
Még az ennyire gyors megtérülés mellett is érdemes hosszú távban gondolkodni, hogy az esetleges fejlődés, fejlesztés mellett is megfelelő legyen a gép, vagyis ésszerű annak bővíthetőségét előkészíteni.

Ezekre a kérdésekre egy csomagolástechnológus szakember tudja a legjobb válaszokat megadni, így biztosak lehetünk abban, hogy később is maximálisan kiszolgálja a gép az igényeinket.

NÉHÁNY SZEMPONT CSOMAGOLÓGÉP VÁLASZTÁSÁHOZ

Milyen terméket csomagolunk?

Az áru mérete, súlya, magassága meghatározza, hogy milyen típusú stretch-fóliázó gépet válasszunk: forgótányérosat, forgókarosat, esetleg csomagoló robotot.

Milyen a rakomány stabilitása?

Hasonlóan a csomagolandó áru jellemzőihez, fontos, hogy a rakatképzést követően milyen a rakomány stabilitása, súlya, magassága, a kész rakomány szabályos vagy szabálytalan.

Mekkora kapacitással dolgozunk?

Óránként 20 raklapos kapacitásnál már nem kérdés, hogy csomagoló gépbe kell beruházni. Óránként 30 raklap mellett azonban már automatizálni érdemes, a rakományképzést is.

A csomagológép táplálása

A csomagológép táplálása történhet kézi békával, elektromos békával, targoncával, ennek függvényében más-más típusú forgótányér szükséges. Amennyiben a környezet alakítható, megoldható a süllyesztett csomagológép is.

Mekkora méretű a raklap?

Annak függvényében, hogy mekkora raklapokra csomagolunk, befolyásolja a forgótányéros csomagológépnél a tányér méretét, de lehet, hogy más típusú csomagológép javasolt.

Csomagolási környezet

A csomagolási környezet extra igényeket támaszthat a gép kiválasztásánál. Pl. az élelmiszeriparban INOX csomagológépre van szükség, de a környezeti hőmérséklet is befolzásolhatja, hogy milyen kiegészítőkre lesz szükség a csomagológéphez. 

Somogyi Gábor

kereskedelmi igazgató
kapcsolat